torsdag 13 juni 2013

Frö knäckebröd LCHF

Jag äter ju mest LCHF mat nuförtiden och då hittade jag detta knäckebrödsrecept som jag lite ändrat på. Lite för gott ibland att bara ta enstaka bitar av - det är största felet :)



250 g solrosfrön
50 g sesamfrön
100 g pumpafrön
3 msk fiberhusk
1,5 msk flingsalt

5 dl vatten 

Börja med att lägga igång ugnen på 150 grader (varmluft samma temperatur) och lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. Blanda de torra ingredienserna och sen i med vattnet. Nu kommer du tro att det blev fel mängder eftersom det ser ut som vattensoppa med frön men det ändrar sig rätt snabbt. Så rör och när det börjar bli som gröt delar du det på de två plåtarna (tar ca 1-2min knappt). Bred ut smeten snabbt! Gör första plåten någorlunda och gå över till nästa. Väntar du för länge blir det fort som cement nämligen och halvt hopplöst att få ut. Platta ut efter bästa förmåga och har du en lite kavel så kavla med ett bakplåtspapper emellan för att det inte ska fastna. Smeten räcker alltså till två fulla plåtar. 

Lägg en plåt i nedre delen av ugnen och den andra ovanför med lite luft emellan. Grädda i 40 min och tag sedan ut plåtarna och skär brödet i lämpliga knäckebrödsbitar (eller kex) med en vass kniv så använd ett skärbräde under bakplåtspappret. Går bra att flytta till skärbrädet. Byt sedan plats på plåtarna i ugnen och grädda ca 40-50 min till. Byt plats på de ytterligare en gång när det är ca 15 min kvar. De ska ha fått färg och vara hårda när man knackar på de. Är de mjuka ska de vara en lite stund till. När man tagit ut de kan man enkelt bryta de i färdiga knäckebröd. 

En enkel variation är att byta frön eller ha bara solrosfrön. Bara totala mängden är den samma funkar det bra.

Fiberhusk är malda psylliumfrön och det finns andra märken av det också. Oftast brukar det finnas på glutenfria produkthyllorna eller där bakpulver är i butikerna.

2 kommentarer:

  1. Ser jättegoda ut, jag har tänkt prova receptet länge! Men jag är ju ingen LCHF-typ, utan räknar kalorier...igen. Men det går för långsamt oavsett vad man väljer för sätt... :P

    SvaraRadera
  2. Det är jättegott - lite för gott så man har lite svårt att bara ta någon bit. Jo man är ju aldrig nöjd över viktnedgången oavsett hur fort det går.

    SvaraRadera