1 dl sojamjöl
1 dl potatismjöl
1 dl Lågprotein Mjölmix Finax
1,5 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1,5 msk flingsalt (kan minskas till 1 msk)
0,5 dl matolja/olivolja
2 dl kokande vatten
Blanda
de torra ingredienserna, blanda i oljan och till sista vattnet. Smeten
ska inte var klibbig eller för hård. Lägg i mera mjöl om den är klibbig
eller mera vatten om den är för hård. Den ska vara fast men bredbar utan att smula. Bred ut smeten på en plåt med
bakplåtspapper. Bred ut med slickepott och om man har en liten kavel
(jag har en Tupperware liten brödkavel som är utmärkt till detta) kan
man försiktigt kavla den så den blir jämntjock. Smeten ska täcka hela
plåten. Använd sen slickepotten för att skapa rutor till knäckebrödsstorlek.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 70 min (samma temperatur för varmluft). De ska ha fått färg och
vara hårda när man knackar på de. Är de mjuka ska de vara en lite stund
till. När man tagit ut de kan man enkelt bryta de i färdiga knäckebröd.
Jag brukar göra 2 satser samtidigt och brukar då ha den andra plåten under så den gräddas i nedre delen av ugnen. Byt då plats på plåtarna efter halva tiden och sen ytterligare en gång när det är ca 10 min kvar. Gräddningstiden blir lite längre när man har två plåtar samtidigt men ca 80-85 min.
En enkel variation är att byta allt mjöl till majsmjöl. Byta frön t.ex. pumpafrön 0,5-1 dl istället för solrosfrön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar