torsdag 5 november 2015

LCHF tjockt fröknäcke med kanel

Det är ju lite för gott med frönkäcke det är väl de värsta med det men det andra är att det ibland blir lite tunt och svårt att bre smör på det! Därför har jag lagat ett lite tjockare förknäcke som jag smaksatt med kanel. Går naturligtvis att lämna bort och lägga till egna örter/kryddor.

2 st plåtar
150 grader varmluft ca 100 min

300 g solrosfrön
100 g sesamfrön
200 g pumpafrön
4 msk fiberhusk
2 msk flingsalt
2 msk kanel
8 dl kokande vattten

Börja med att lägga igång ugnen på 150 grader (varmluft samma temperatur) och lägg bakplåtssilicon (bakplåtspapper) på 2 plåtar. Blanda de torra ingredienserna och sen i med vattnet. Nu kommer du tro att det blev fel mängder eftersom det ser ut som vattensoppa med frön men det ändrar sig rätt snabbt. Så rör och när det börjar bli som gröt delar du det på de två plåtarna (tar ca 1-2min knappt). Bred ut smeten snabbt! Gör första plåten någorlunda och gå över till nästa. Väntar du för länge blir det fort som cement nämligen och halvt hopplöst att få ut. Platta ut efter bästa förmåga och har du en lite kavel så kavla med ett bakplåtspapper emellan för att det inte ska fastna. Smeten räcker alltså till två fulla plåtar. 
Lägg en plåt i nedre delen av ugnen och den andra ovanför med lite luft emellan. Grädda i 40 min och tag sedan ut plåtarna och skär brödet i lämpliga knäckebrödsbitar (eller kex) med en vass kniv så använd ett skärbräde under bakplåtspappret. Hoppa över om du använder bakplåtsilicon som underlag för det bara förstör dem. Går bra att flytta till skärbrädet. Byt sedan plats på plåtarna i ugnen och grädda ca 40-50 min till. Byt plats på de ytterligare en gång när det är ca 15 min kvar. De ska ha fått färg och vara hårda när man knackar på de. Är de mjuka ska de vara en lite stund till. När man tagit ut de kan man enkelt bryta de i färdiga knäckebröd. 

En enkel variation är att byta frön eller ha bara solrosfrön. Bara totala mängden är den samma funkar det bra.
Fiberhusk är malda psylliumfrön och det finns andra märken av det också. Oftast brukar det finnas på glutenfria produkthyllorna eller där bakpulver är i butikerna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar