söndag 12 januari 2014

Stark gryta med vitlök

Idag gjorde jag en variant på vår gryta vi brukar göra. Mer strikt LCHF och med annan kryddning. Blev jättegod. Jag lagade på dubbelt recept. När man ändå lager kan man laga som det passar i grytan. Tar ju trots allt ganska lång tid.


4-6 portioner
kokosfett att steka i
500 g grytbitar/högrev
1 st gul lök
1 st röd lök
klyftor från en hel vitlök
2 dl kokosgrädde
vatten så det täcker ovanstående
1 tsk koriander (mortlas)
1 tsk timjan (mortlas)
1 tsk rökt paprikapulver (enligt vanligt)
0,5 tsk chilipulver
1 tsk krossad svart peppar
0,5 msk persilja torkad
4 st lagerblad
ca 1 tsk salt
200 g skinka/bacon
servera med majonäs

Skär köttet i i lagom stora bitar. Skala lök och vitlök och hacka upp dessa. Bryn köttet i stekgryta i omgångar med kokosfett. Bryn löken och vitlöken. Lägg tilbaka köttet och lägg i kokosgrädden och sen vatten så det täcker. Lägg på lock och sänk värmen när det kokakt upp. Ska koka men inte stormkoka. Mortla koriandern och timjan. Fyll på i mortel med resten av kryddorna och lägg sen i grytan. Strimla och skär skinkan i små bitar (alternativ stek bacon i små strimlor) och lägg i grytan. Låt sjuda i ca 2,5h och rör lite nu och då under tiden. Höj sen värmen och ta av locket och låt vätskan koka in. Kom ihåg att röra oftare och eventuellt sänka tempen på slutet att det inte bränner fast. Plocka bort lagerbladen när du höjer tempen så hittar du de lätt. Servera med rejäl klick majonnäs.

Mannen som inte äter lika strikt LCHF fick en kvart paprika och en halv Musta Pekka i sin men tzatziki. Kan även ätas med lite sallad till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar