torsdag 5 november 2015

LCHF tjockt fröknäcke med kanel

Det är ju lite för gott med frönkäcke det är väl de värsta med det men det andra är att det ibland blir lite tunt och svårt att bre smör på det! Därför har jag lagat ett lite tjockare förknäcke som jag smaksatt med kanel. Går naturligtvis att lämna bort och lägga till egna örter/kryddor.

2 st plåtar
150 grader varmluft ca 100 min

300 g solrosfrön
100 g sesamfrön
200 g pumpafrön
4 msk fiberhusk
2 msk flingsalt
2 msk kanel
8 dl kokande vattten

Börja med att lägga igång ugnen på 150 grader (varmluft samma temperatur) och lägg bakplåtssilicon (bakplåtspapper) på 2 plåtar. Blanda de torra ingredienserna och sen i med vattnet. Nu kommer du tro att det blev fel mängder eftersom det ser ut som vattensoppa med frön men det ändrar sig rätt snabbt. Så rör och när det börjar bli som gröt delar du det på de två plåtarna (tar ca 1-2min knappt). Bred ut smeten snabbt! Gör första plåten någorlunda och gå över till nästa. Väntar du för länge blir det fort som cement nämligen och halvt hopplöst att få ut. Platta ut efter bästa förmåga och har du en lite kavel så kavla med ett bakplåtspapper emellan för att det inte ska fastna. Smeten räcker alltså till två fulla plåtar. 
Lägg en plåt i nedre delen av ugnen och den andra ovanför med lite luft emellan. Grädda i 40 min och tag sedan ut plåtarna och skär brödet i lämpliga knäckebrödsbitar (eller kex) med en vass kniv så använd ett skärbräde under bakplåtspappret. Hoppa över om du använder bakplåtsilicon som underlag för det bara förstör dem. Går bra att flytta till skärbrädet. Byt sedan plats på plåtarna i ugnen och grädda ca 40-50 min till. Byt plats på de ytterligare en gång när det är ca 15 min kvar. De ska ha fått färg och vara hårda när man knackar på de. Är de mjuka ska de vara en lite stund till. När man tagit ut de kan man enkelt bryta de i färdiga knäckebröd. 

En enkel variation är att byta frön eller ha bara solrosfrön. Bara totala mängden är den samma funkar det bra.
Fiberhusk är malda psylliumfrön och det finns andra märken av det också. Oftast brukar det finnas på glutenfria produkthyllorna eller där bakpulver är i butikerna.



onsdag 30 september 2015

Tips att enkelt tina frysta hela räkor

Jag brukar rätt ofta äta räkor med ägg och aioli till frukost/lunch. Så gott och väldigt enkelt. För erkänn att handskalade räkor smakar så mycket bättre än färdigt skalade! 

Jag brukar ta fram de kvällen före. Lägger silen från citronpressen i en skål så att frysvattnet från räkorna kan rinna av de och så lägger jag en portion på ca 250g oskalade räkor. Sen in i kylskåpet över natten så är de färdigt tinade och avrunna när jag ska ha de. 

Här har jag skalat en del räkor redan men för att ni skulle se silen bättre! 



Tar ju en liten stund att skala samt att katten ska ha några men det är det värt!

lördag 26 september 2015

Gravad lax LCHF

Att grava lax är väldigt enkelt och gott. Dessutom går den att göra LCHF vänlig för socker behövs definitivt inte för att grava. 

Ta bort de stora benen med en pincett. Dela laxsidan i 3 delar (skinnet ska vara kvar). Strö salt över bitarna och när du tror att det är lagom tar du lika mycket till. Så har min mor lärt mig och det brukar bli bra. Använd gärna Himalaya fint salt. Här kan du även krydda med vit/svartpeppar eller andra kryddor om du vill.

 Lägg sen rikligt med dill på. Fryst dill funkar fint. Packa fisken i påsar och pressa ut luften. 

Frys fisken minst 2 dygn. 

Ta fram en påse och lägg den på ett fat i kylen 2-3 dygn för tining och gravning. 

Ta bort det mesta av dillen. Skiva upp med en filékniv i sneda skivor och skär bort mot skinnet. Ät och njut. Håller ytterligare upp till 1 vecka i kylen men så länge varar det inte hos oss. 

måndag 11 maj 2015

Lakrits och citronbollar

Blev sugen på lite citron och lakrits så lagade dessa. Gjorde en till omgång som blev riktigt bra så här är receptet. 

100 g mjukt smör
80 g kokosflingor
1,5 msk lakritspulver
2 msk citronsaft

Blanda allt ordentligt med händerna. Rulla till bollar som rullas i kokosflingor. Ställ att stelna i kylen. 




måndag 13 april 2015

Citronpaj LCHF

Jag gillar citronpaj men inte lätt att hitta recept utan mandelmjöl och sötningsmedel så lagade ett själv idag. Blev med mycket kokos istället för att göra den lite sötare naturligt.

Citronpaj 

Botten
150 g kokosflingor
50 g kokosmjöl
2 st ägg
3 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl kallt vatten

Fyllning
Zest från 4-5 eko citroner
150 ml citronjuice (5 eko citroner)
2 dl kokosgrädde
5 st ägg
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl kokosflingor

Lägg på ugnen på 160 grader.Lägg allt till botten utom vattnet i matberedaren med kniven i. Kör ihop allt och lägg till vattnet. Kör ihop så gått det går. Peta ner från sidorna och kör i omgångar. Den kommer se smulig ut men den blir rätt fast i formen sen. Smörj en kakform med smör. Lägg i botten och tryck ut i formen och en bit på sidorna. Nu borde den gå ihop riktigt bra. Grädda i nedre delen av ugnen i 160 grader i 12 min. Gör fyllningen under tiden.

Riv citronerna så d får zesten från 4-5 eko citroner. Dela citronerna och pressa ur citronjuice så du får 150ml. Lägg allt till fyllningen i en bunken och vispa ihop allt lätt. Vill du ha den snäppet syrligare så skippa kokosflingorna helt. Häll fyllningen i bottnen och grädda i 25 min på fortsatt 160 grader, den ska inte fått färg. 

Som ni ser gräddade jag min lite för länge :( men den blev riktigt bra ändå.





söndag 12 april 2015

Korvbröd LCHF

Ibland är det gott att få äta korv med bröd. Jag hade förut hittat ett bra recept som jag naturligtvis slarvat bort så idag gjorde jag ut eget huvud. Gott blev det! 

Korvbröd 3 st
2 st ägg
0,75 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk 
0,5 tsk Himalaya salt
1,5 tsk bakpulver
4 msk kallt vatten

Knäck äggen i en bunke. Mät upp de torra ingredienserna och mät upp vatten i ett glas. Vispa med elvisp äggen lätt fluffiga. Vispa i de torra ingredienserna samt vattnet. Vispa ca 1 min. Forma med en slickepott ihop till en degklump och låt stå 5 min. Dela degen i 3 delar. Ta kallt vatten på händerna och forma till 3 avlånga ganska smala korvbröd. Lägg på bakplåtspapper på plåten och grädda i 180 grader i ca 20 min. 




torsdag 2 april 2015

Scones LCHF

Jag lånade lite av Moniques variant men gjorde mina mejerifria och med kokosmjöl istället. Triggar inte överätningen på samma sätt som mandelmjöl. Jag gjorde mina stora som platta tennisbollar ungefär så räcker gott med en. Om man vill kan man halvera storleken på de och gör 12 istället för 6 st men tänk då på att gräddningstiden också minskar. Man kan även byta sesamfröna mot andra som typ solroskärnor eller pumpafrön eller helt lämna bort de. 

6 st scones
2 st ägg
2 dl kokosgrädde
2 msk vatten
1,5 dl kokosmjöl
2 msk sesamfrön
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Lägg ugnen på 180 grader. Knäck äggen i en stor bunke. Vispa med elvisp till det blir fluffigt. Lägg i kokosgrädden och vattnet och vispa ihop det. Mät upp resten i en skål. Blanda de torra ingredienserna först innan du vispar ned det i äggblandningen. Kör med elvispen så det blandar sig ordentligt 0,5-1 min. Låt vila några minuter medan du lägger bakplåtspapper på plåten. Dela degen i 6 delar. Forma till bollar med händerna och platta ut de till de är ca 0,5 cm höga. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min tills de har fått lite färg. Ät som så, med smör och pålägg hur det passar.



lördag 24 januari 2015

Bröd lätt och gott

Hittade detta bröd på Facebook i LCHF för experter. Riktigt gott och enkelt. Tog lite tid så inget du bakar till frukost dock. Absolut det fluffigaste LCHF-brödet jag hittat. Förhoppningsvis ska det inte trigga till överätning som tyvärr alla med nötmjöl gör för mig. Därför håller jag mig till profiber eller kokosmjöl som funkar men skriver mängd om någon vill använda mandelmjöl.

6 st bröd
1,5 dl pofiber eller 1 dl kokosmjöl eller 3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 hela ägg
1 msk cintronsaft från flaska
 2,5 dl kokande vatten.
 
Blanda alla torra ingredienser. Knäck äggen i en annan skål och vispa ihop de. Tillsätt cintronsaften i äggen. Lägg äggen i de torra ingredienserna och vispa genast ordentligt med elvisp. Tillsätt det kokande vattnet i omgångar och fortsätt vispa. Låt det stå ca 5 min. Dela degen i 6 bitar. Fukta händerna med kallt vatten så du kan forma till runda semlor. Du måste fukta mellan varannan semla för att det inte ska kleta. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 grader, ca 50 min.






Dessa blev mycket bättre när jag vispade med elvisp istället för att röra med en slickepott så det rekommenderas!  
I originalet var det 2 msk äppelcidervinäger som jag bytte mot 1 msk cintronsaft på flaska i och med att jag undviker fermenterade produkter när det går.

Fungerade utmärkt som hamburgerbröd  eller smörgås.