onsdag 18 september 2013

Majonnäs

Majonäs är faktiskt riktigt enkelt att laga själv och går att variera dessutom med diverse saker. Matolja ska förvaras i rumstemperatur och ägg i kylen vilket gör att när man kommer på att laga majonäs har de alltid olika temperatur. Ta därför fram ägget och värm det lite i dina händer innan du börjar.

Sen lagar de flesta bara på äggulan - men vad gör man då med äggvitan? Nä jag lagar på ett helt ägg.

Har du nu inte en stavmixer redan är det dags att du införskaffar en! Visst går det i mixer också men eftersom den är godare ju tjockare den blir är den svår att få ihop bra i mixer så stavmixer är superbra.

Majonnäs
1 st helt ägg, knäcks i mixerkannan
salta
peppra, svartpeppar eller vitpeppar
matolja, häll i tills du kommer till totalmängd 300 ml inkl ägget

Kör sedan med stavmixern, vicka lite på den efter en stund så att all olja blandar sig. Troligen är den ännu för lös så häll i mera matolja vilket gör den tjockare och mixa.

citronsaft, ca 1 tsk 

Blanda in till sist citronsaften. Klart! Håller ca 1 vecka i kylskåpet.


Jag varierar med att ha citron eller limesaft, svartpeppar eller vitpeppar. Blanda i chilipulver eller cayennepeppar för att få lite mera hetta.

Lägger man i till sist 2-3 vitlöksklyftor och blandar väl får man aioli.

Man kan lägga i en bit parmesanost eller annan stark ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar